Interventie – paradoxaal intervenieren

Een interventie is een actieve, bewuste en geplande ingreep in een groep (of individu) om het functioneren van de groep (of individu) te verbeteren.

Een interventie kan gericht zijn op de dagelijkse operationele activiteiten of onderdeel uitmaken van een verandertraject. In dat laatste geval is er veelal een veranderaanpak, veranderplan met als onderdeel een interventieplan (niet te verwarren met een communicatieplan dat gaat over het veranderproject).

Klik hier voor een overzicht van interventies

Paradoxaal intervenieren

Situatie: Als voorzitter van een bespreking doe je er alles om een goede bijeenkomst te hebben. Je bereidt je voor, stelt een agenda op zodat anderen zich kunnen voorbereiden. Maar het gaat al tijden anders. Tijdens de bespreking doe jij je best, en de rest luistert en is passief. Jij bent na afloop moe en teleurgesteld.

Gekozen interventie: Begin de volgende bespreking bij de rondvraag. Hierdoor trek je de andere deelnemers uit hun huidige houding en leg je de verantwoordelijkheid bij hun en zorg je voor een bespreking die van hen is. En ja dat vergt wat lef, want het gaat misschien anders dan gehoopt of verwacht, maar heb vertrouwen in jezelf en de groep. En je zult verbaasd zijn over de energie.