Interventie – Selectief waarnemen

Een interventie is een actieve, bewuste en geplande ingreep in een groep (of individu) om het functioneren van de groep (of individu) te verbeteren.

Een interventie kan gericht zijn op de dagelijkse operationele activiteiten of onderdeel uitmaken van een verandertraject. In dat laatste geval is er veelal een veranderaanpak (veranderplan) met als onderdeel een interventieplan (niet te verwarren met een communicatieplan dat gaat over het veranderproject).

Klik hier voor een overzicht van interventies

Selectief waarnemen – interventie

Situatie: In bijeenkomsten waar bijvoorbeeld een brainstorm plaats gaat vinden of er moet een oplossing voor een vraagstuk gezocht worden, kan het handig zijn dat mensen beseffen dat goed waarnemen een kunst is. Sterker nog mensen zijn heel slechte waarnemers. We zien wat we willen zien of anders gezegd we zien niet waar we niet naar kijken. Cryptisch? Bekijk dan de volgende 2 voorbeelden.

Gekozen interventie: Kies 1 of meerdere clips uit onderstaande verzameling om duidelijk te maken dat mensen slechte ‘detectives’ zijn of slecht zijn in het tellen hoe vaak een basketbal wordt rondgespeeld.

Zie jij wel goed? Ben je een goede ‘detective’?

Kan je goed tellen?